Om foreningen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Å

Her finder du et skønsomt udvalg af de spørgsmål, man har stillet til os, og som vi har besvaret. Alt gengives i anonymiseret form, så spørg os trygt!
Nye spørgsmål kan sendes til: faq@maarsletsnaps.dk

Vi har ordnet spørgsmålene alfabetisk, så brug bogstaverne ovenfor. Du kan også  bruge din browsers søgefunktion, det er mere effektivt.

___________________________________________________________________ 
 

A

SPM: Hej, jeg har en del Akeleje i min have. Kan jeg anvende det til en Akelejesnaps? Hvilke dele af planten skal bruges og i hvilken mængde?
Hilsen AJ.

---------------

SV: Kære AJ, tak for din mail.

Hvad end du gør, så lav aldrig snaps på akeleje!

Planten er giftig, så det går bare ikke.

Der findes opskrifter på akelejesnaps – og der er muligvis også enkelte akelejearter, der ikke er giftige; men det er ikke værd at eksperimentere her. De Danske Spritfabrikker (der nu er på svenske hænder, til gengæld har danskerne aktiemajoriteten i Arcus, der laver den berømte norske Linie Aquavit; men det er en helt anden historie!) havde tidligere en akelejesnaps, som smagte rigtig godt; men mig bekendt uden en gran akeleje i. Den produceres ikke længere.

Og i Sigfred Pedersens dejlige vise: ’Katinka, Katinka luk vinduet op’ synger vi jo: ”… og Brøndums de små akkelejer…”. Uden at være sikker tror jeg, at Brøndum’s Brændevinsbrænderi har lavet en akelejesnaps for mange år siden og som blev videreført, da DDSF opkøbte Brøndum - ligeledes for mange år siden – men altså uden akeleje i. Der kom jo noget til, der hed Fødevarestyrelsen, positivlister og sådan…

Nogle mener endda, at DDSF lavede akelejesnapsen, inspireret af Sigfred Pedersens verselinie.

Men hvis jeg var dig, ville jeg kaste min kærlighed på andre urter/blomster, der er jo så mange!

God fornøjelse!

Mange hilsner

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 
 

B
 

SPM: Hej, tak for din tilbagemelding.

Jeg mangler Blodrod, har du en anelse om, hvor man graver dem op.
Har hørt at Blåvand og Fanø er sagen. Måske de gror ved alle strande??

Med hilsen, GK.

---------------

Hej, den findes faktisk masser af steder i landet, ikke specielt ved stranden, det er slet ikke det typiske findested. Du skal nok nærmere lede på heden, i skovbrynet eller ved en mose. Vi møder den mange steder, hvor vi kommer rundt; men det er selvfølgelig ikke rigtig i din del af landet.

Hvis bare du kender planten og især blomsterne - for den er ikke nem at spotte, hvis ikke den blomstrer - vil du hurtigt finde den; men du skal nok være hurtig, hvis ikke det skal vente til foråret.

Kender du ikke plantens udseende eller er du ikke sikker, så søg på Google efter billeder af tormentilrod, blodrod, potentilla erecta.

Mange hilsner

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 
 

C

SPM: Hej, min far mangler en opskrift på en citron-snaps.
Er det noget I kan hjælpe med.
Håber på at I kan hjælpe mig med mit problem.
Glæder mig til at høre fra Jer.
Med venlig hilsen TR

---------------

SV: Hej TR, citronsnaps er altså ikke vores stærke side, må jeg indrømme. Af én eller anden grund har det aldrig rykket så meget; men vi har jo på vores repertoire den dejlige Lumisnaps.
Lumisnapsen er baseret på en frugt i citrusfamilien – og den stammer ude fra Mellemøsten, hvor professor P.V. Glob, der var et af de helt store kryddersnapseikoner i nyere tid, fandt den i 50’erne og lærte sig at sætte snaps på den.
Takket være en kontakt i Dubai, får vi nu lumifrugter ind fra markederne derude. Det er en tørret, brunlig frugt og man knuser den let i hånden (det dufter straks af citron) og hælder en flaske Svendborg Snaps/Brøndums Snaps Klar/vodka eller lignende derpå, lader trække en tre dage og filtrerer.
Du kan se mere på vores hjemmeside www.maarsletsnaps.dk her kan du også bestille krydderposer med Lumifrugt.
Men, jeg slipper vel ikke for at hjælpe dig med en almindelig citronsnaps?

Jeg ville gøre sådan her:
Tag et par usprøjtede citroner, der ser friske ud.
Skræl dem og vær omhyggelig med at få så lidt af det hvide med, der sidder lige under skallen. Det giver stor bitterhed, når det trækker med alkohol.
Læg citronskallerne i et glas og dæk dem lige netop med Svendborg Snaps/Brøndums Snaps Klar/vodka.
Sæt låg på og lad det trække en uge.
Filtrer gennem et kaffefilter og nu har du et citronsnapskoncentrat.
Så må du forsøge dig frem med en passende fortynding med Svendborg Snaps/Brøndums Snaps Klar/vodka. Her må du smage dig frem.
Jeg har i øvrigt selv lavet en citron/chili-snaps engang. Den blev ret god, nogle venner havde friske lime-frugter og chilier med hjem fra en ferie i Thailand! Smager fremragende til en gang stærk chili con carne, hvis man er til den slags.

God fornøjelse!
Mange hilsner

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 
 

D
 

SPM: Hej med Jer.

SPM: Jeg har lavet 2 flasker dildbrændevin med den klare Brøndum og så dild fra grønthandleren, men der er ikke meget smag af dild i. Hvad kan jeg gøre?
Har I en idé til mig. Man vil jo nødig "smide saften ud". :)

God Jul.

Venlig hilsen Kurt
 

---------------

SV: Hej Kurt, tak for din mail.

Forklaringen kunne være, at megen af den dild man køber i butikkerne er længe undervejs og den taber nok en pæn del af kraften inden den står hjemme på køkkenbordet.

Du kan da næsten ikke gøre andet end at alliere dig med grønthandleren – og få at vide, når han har helt frisk dild i huset – og så købe et par bundter eller potter mere og lade det hele trække en gang til. Smag dig lidt frem mht. trækketiden; men det må heller ikke trække for længe, det kommer der ikke noget godt ud af.

Du kan også lave dig et par flasker godt krydret snaps, såsom en julesnaps – eller en hollandsk kreuter, der kan du sagtens bruge en ’tynd dildsnaps’, den vil næppe smage igennem. Lad dig evt. inspirere af Krydderposesiden på www.maarsletsnaps.dk

 Held og lykke! 

Mange hilsner

 


(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 
 

E
 

SPM: Hvad er forskellen på 'Essens' og 'Ekstrakt' egentlig?

Med venlig hilsen NN

---------------

Hej NN, tak for din mail.
'Essens' er et udtræk, der har alle de 'essentielle' smags- og duftmæssige egenskaber ved det oprindelige stof. Så en 'porseessens' dufter og smager altså som den oprindelige pors - men oftest i en kraftigere form, naturligvis.

Et 'ekstrakt' er noget, man udtrækker, eller 'ekstraherer' fra et stof. Dvs. at man kan ekstrahere bestemte smags-, duft, eller farvestoffer fra et stof; men ikke nødvendigvis dem alle. Hvis man fx. har røde rosenblade i en farve, man holder af, kan man (muligvis) ekstrahere den røde farve. Ekstraktet behøver ikke nødvendigvis dufte som rosen. Hvis man i stedet ønsker at bevare flest mulige egenskaber ved rosen, laver man en essens.
I kemiens verden er der stor forskel på de to ting; men i vores snapseverden smelter tingene lidt sammen. I engelsktalende lande er der simpelthen ingen forskel på de to begreber i daglig tale.
Man kan også sige, at alle essenser er ekstrakter; men alle ekstrakter er ikke essenser.

Mange hilsner
_________________________________________________________

SPM: Hej! Er det muligt hos jer at købe enten tørret "Almindelig Engelsød" eller en færdig flaske med udtrækket? Den skulle efter sigende smage helt forfærdeligt men samtidig virke glimrende på langvarig hoste. Jeg har netop i dag hørt om brug af udtræk af denne plante, som - helt medicinsk naturligvis - bruges morgen og aften i 3 uger. Glæder mig til at høre fra jer.

Med venlig hilsen IK
 

---------------


Hej IK, tak for din mail.
Almindelig Engelsød (Polypodium Vulgare), er optaget på Fødevarestyrelsens Drogeliste. Her er den daglige dosering angivet som ’Ikke acceptabel’, hvilket skal udlægges således, at den ikke må indtages – og derfor kan vi desværre ikke hjælpe dig, selvom vi gerne ville og såmænd også har lidt engelsød rod på lager fra en urtetur.
Planten er jo en gammel lægeplante, der ganske rigtigt blev brugt bl.a. mod hoste i gamle dage. Søger man dens effekter, kan man fx. finde:
"Polypodium vulgare is a fern that contains a group of substances called ecdysteroids.  Studies on animals have found ecdysteroids to be androgen like and have anabolic effects (muscle building effects). This androgen-anabolic function is thought to actively support the contractile activity of erectile proteins associated with sexual activity."
Personligt ville jeg ikke have problemer med en Engelsød-snaps, med de små mængder steroidhormoner, der findes deri; men Fødevarestyrelsen er ganske strenge på det område.
Vores grossist, fører naturligvis ikke Engelsød; men man skal ikke udelukke, at den kan findes i helsekostbutikker eller hos materialisten. Du kan jo også finde planten her i Østjylland, grave roden op, rense og tørre den og så lade den trække på alkohol.
Et andet middel, der måske ikke kurerer; men lindrer en irriterende hoste, er engelsk lakrids. Her i familien laver jeg hvert år en portion ’hostesaft’, simpelthen på 2 stænger engelsk lakrids, der fås på apoteket. jeg opløser dem i et par dl. vodka eller Svendborg Snaps/Brøndums Snaps. Har man en irriterende krillerhoste, der kan holde én vågen om natten, er denne velsmagende hostesaft lige sagen.
God bedring – og held og lykke med din jagt på Engelsød!

Mange hilsner


(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 
 

F

SPM: Jeg er den lykkelige ejer af en flaske finsprit med 90%. Jeg vil gerne lave kryddersnapse, men hvad skal jeg fortynde spritten med?
På forhånd tak for et svar, hvis jeg får et.

Med venlig hilsen HT

---------------

SV: Hej HT, jamen selvfølgelig får du da et svar!
Det bedste, du kan fortynde med, er demineraliseret vand. Derved undgår du de uklarheder, der næste altid kommer, når man benytter alm. vand fra hanen, det indeholder jo en del mineraler. Destilleret vand er ikke så godt som det demineraliserede, det er organisk set dødt; men det er ikke det vigtigste her.
Jeg går ud fra, at du selv kan regne fortyndingen ud, ellers sig til, så kan jeg beregne det for dig. Det er bedst, hvis du rammer omkring de 37 – 40%, når du skal bruge alkoholen til kryddersnaps. Er blandingen væsentlig svagere, trækker den ikke smagsstofferne godt nok ud – og er den væsentligt stærkere, kan der trækkes uønskede stoffer ud af krydderierne, og det giver ikke kryddersnapsen en bedre smag!
Jeg har engang boet i Grønland og da brugte vi indlandsis til at fortynde med, den blågrønne, der er den ældste. Vi skyllede den yderste cm is af – den kunne jo være forurenet – og så havde vi flere tusinde års helt ren is, som vi lod smelte. Bedre bliver det nok ikke.
Håber det har besvaret dit spørgsmål – ellers vender du bare tilbage! God fornøjelse med fortynding og brygning!

Mange hilsner

---------------

Flere har efterlyst formler eller metoder til fortynding af stærkere alkohol til kryddersnapseniveau. Her er lidt hjælp, det er en smule teknisk; men skriv gerne til os, hvis vi skal hjælpe med en konkret opgave!

(artikel er på vej...)

_________________________________________________________

SPM: Kære kryddermester
 
Vedr. jeres krydderposer. Spørgsmålet går på :  
Når posens indhold er forenet med en hel flaske brændevin, og har trukket i det antal dage, der er anbefalet:

  • Er den så drikkeklar, eller skal den tyndes op ?
  • Hvis den er drikkeklar, kan man så lade den trække lidt længere, så den rækker længere ?
Med hilsen FP

---------------

SV: Hej FP, tak for din mail.

Vi har afstemt poserne, så du laver ca. 70 cl. drikkeklar kryddersnaps, når du trækker det antal dage, de står på posen.

I teorien kan du godt trække lidt længere – og så fortynde udtrækket lidt med den samme alkohol, du brugte til at trække på; men smag og behag er forskellig – så jeg kan ikke give dig nogle præcise mål og forhold.

Gibernak og Påskesnaps er begge fyldige snapse, de kan nemt tåle lidt extra trækketid og fortynding; men Jens Langkniv tror jeg ikke vinder ved det.

Det er jo det gode ved vores hobby, man må eksperimentere sig frem!

Husk også at lagring efter kryddersnapsen er færdig og filtreret, er guld værd, hvis der er tid til det.

Håber du kan bruge svaret.

Mange hilsner

(Tilbage til toppen af siden)

__________________________________________________________________ 
 
 
G
SPM: Gamle poser? Hej, efter den sædvanlige oprydning dukker der to krydderiblandinger frem inde fra det inderste skab …….

Poserne er af ældre dato bl.a. en julesnaps fra 1997, kan disse stadig bruges?

På forhånd TAK.

Med venlig hilsen OG

---------------

Hej OG, tak for din mail.

Det er muligt, at lige netop en julesnaps vil kunne overleve 11 år i skuffen – eller rettere: Nogle af krydderierne kan måske; men jeg ville personligt ikke spilde snaps på det forsøg. De poser, vi fremstiller i dag, har en påtrykt holdbarhed på 2 år, men vi regner med, at de er fuldt duelige i 3 til 4 år efter produktionsdatoen, derefter begynder det at gå ned ad bakke.

Nelliker, kanel og den slags ’regulære’ krydderier kan under visse forhold overleve forbavsende længe; men er der tale om urter eller bær, skal man absolut ikke forvente for meget efter de 4 år, så mit bedste råd til dig er derfor at smide poserne ud, for at undgå at blive skuffet.

Mange hilsner

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

H

 

Hej Kryddermester, jeg går lidt og lurer på at lave en bjesk på hamp. er dette noget I har nogen erfaringer med? Og er det på nogen måde giftigt?
 
mvh. CA

---------------

Hej CA, tak for din mail.

Når vi bevæger os ind i en gråzone med muligt euforiserende stoffer, må vi desværre melde pas, hvad gode råd angår.

Mange hilsner

_________________________________________________________

SPM: Hej Kryddermester, jeg hørte om Mårslet Brændevinslaug i radioen forleden, men fik ikke noteret, hvordan jeg og hvor længe jeg tørrer hyldeblomster. Jeg har set mig om på jeres hjemmeside, men synes ikke jeg kunne finde svar på netop dette.

Kan du mon hjælpe mig med dette?

På forhånd tak og med venlig hilsen IB
 

---------------

SV: Kære IB, tak for din mail.
Mht. tørringen, så er der flere metoder. Du kan klippe blomsterne af, så der næsten ingen stilk er ved – og så tørre dem ved at lægge dem på rent papir. Efter et par døgn eller lidt mere er blomsterne tørre og kan hældes på en glasbeholder.
Den hyld, vi bruger til krydderposer i Lauget, plukker vi og samler i små buketter, som vi binder en elastik eller en snor omkring.
Så hænger vi buketterne op, med dusken nedad, i fx. en carport eller andetsteds udenfor, hvor de kan hænge overdækket; men luftigt.
Du holder bare øje med dem og mærker lidt på dem fra tid til anden – er vi en tør periode med lidt brise, varer det ikke mange dage, før buketterne er ganske tørre og så pakker du dem ned, helst i en glasbeholder; men ellers i plastic eller hvad du nu foretrækker.
Når du skal bruge hylden, vil den afgive et hel del fint, gult ’støv’ i form af den store mængde pollen, støvdragerne hidtil har holdt på. Det dufter fint; men er du pollenallergiker, så skal du nok være lidt forsigtig.
God fornøjelse og skriv gerne igen, hvis vi kan hjælpe dig med andet.
Mange hilsner

_________________________________________________________

SPM: Jeg vil gerne vide om I ved hvor man kan købe hægplanter og evt. hægbær. Jeg har samlet nogle få stykker, jeg kom lidt for sent så de fleste var væk, ville egentlig lave en hæg kryddersnaps men den lille slat jeg har, giver nok for lidt.
Producerer selv kryddersnapse.


---------------

Kære PØ, tak for din mail.

Jeg kender ikke nogle steder, hvor man kan købe bærrene. Vi samler og tørrer dem i sæsonen; men bruger dem selv til vores krydderposer. Planterne kan du sikkert få på planteskolen, enten direkte - eller de kan bestille planterne hjem til dig. De findes også overalt i naturen, i skovbryn o.l.; men der må man selvfølgelig ikke tage dem. Efter sigende er skovbrugerne ved at være godt trætte af dem, fordi de spreder sig så meget og kvæler andre vækster. Men du har ret i, at man laver en dejlig kryddersnaps på bærrene!

Her har jeg fundet et sted, hvor de sælger planterne: http://www.havenet.dk/?menupunkt=butikken&pkt=1&grp=8&id=1625

Men-men-men, det er for tidligt at fortvivle! Du har sikkert fundet den almindelige hæg, Prunus Padus - og den er tidligere ude med bærrene end den glansbladede hæg, Prunus Serotina.

Du kan bruge bærrene fra begge planter, jeg foretrækker selv den glansbladede hægs bær, de er fremme i september/oktober og fuglene er glade for dem. Når du kender den alm. hæg, er det ikke svært at finde den glansbladede, bladene har omtrent samme form; men er - som navnet antyder - skinnende og glinsende, rigtig flotte, så det vil garanteret ikke volde dig problemer.

God jagt!

Mange hilsner


(Tilbage til toppen af siden)
 

___________________________________________________________________ 

I

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

J
 

SPM: Hej med jer, jeg har mistet en opskrift med en julelikør.

Det var noget med kaffebønner, sukker og appelsinskal, kan I hjælpe?

Med venlig hilsen BR

---------------

SV: Hej, det kunne nemt være denne her, du tænker på:

40 dage før jul tager man en usprøjtet appelsin, stikker 40 hele kryddernelliker ind i den, lægger den i et glas sammen med 40 stykker hugget sukker, 40 kaffebønner og hælder 1/1 flaske Svendborg Snaps/Brøndums Snaps Klar/vodka  over.

Efter de 40 dage filtreres gennem kaffefilter.

Mange hilsner
_________________________________________________________

SPM: Jeg har lige lavet Jelshøj Dram og den er god, men hvor stammer navnet fra?

---------------

Kære HL, tak for din mail.

Jelshøj er en lokalitet, beliggende lidt nord for Mårslet. Det er en fredet gravhøj, 128 m over havet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Århus. Det menes, at der er 3 konger begravet i højen.

Navnet menes at stamme fra den bonde, du ser på det gamle foto på etiketten. Han hed Jelsbak og det menes som sagt at være hans slægtsnavn, der har givet højen navn.

Som du kan se på etiketten, er der et par små hekse på den, det skyldes følgende sandfærdige fortælling:

"Svend Felding blev født i Falling og tjente som karl på gården Åkær.

Han var en vældig kæmpe, og engang kom heksen fra Jelshøj og bad Svend Felding om at hjælpe sig i kampen mod bjergtrolden fra Borum Eshøj. Svend Felding indvilligede i at hjælpe, for han mente at han både var stærk og dygtig nok. Heksen ville imidlertid først prøve hans kræfter, og det foregik på den måde, at hun rakte Svend Felding en svær jernstang, men den magtede han ikke at løfte. Derpå rakte heksen ham et horn, han skulle drikke af. Da han havde drukket lidt, lykkedes det ham at løfte stangen, men først da han havde drukket hele hornet ud, var han i stand til at svinge stangen ganske ubesværet. Drikken havde givet ham 12 mands styrke.

Heksen forklarede nu Svend, at han på vejen ville møde en rød og en sort tyr, der kæmpede mod hinanden og han fik den besked, at han skulle afgøre kampen til fordel for den røde.

Svend Felding drog af sted, og som forudsagt mødte han de to tyre. Den sorte, som var trolden fra Borum Eshøj, blev jaget væk, mens den røde, som var Jelshøjheksen, fik lov at blive tilbage. Som tak for indsatsen fik han lov at beholde de 12 mands styrke".

Vi står på god fod med heksen i Jelshøj, derfor kan du trygt nyde Jelshøj drammen med urterne fra hendes høj - andre, der ikke er så heldige, må haste til Mårslet og krydse Giber Å, for hekses magt brydes som bekendt, når man krydser rindende vand.

_________________________________________________________


SPM: Jeg har lavet julesnaps, jeg kan ikke få den helt klar, jeg har filtreret den 3 gange igennem kaffefilter, jeg havde ikke det problem med den hollandske kreuter, jeg brugte samme fremgangsmåde. Har I et godt råd?

Med venlig hilsen JD

---------------

Kære JD, tak for din mail.

Vi kender godt problemet – og det skyldes, at der er krydderi-partikler i posen, der er så små, at de passerer igennem kaffefilteret. Det er også derfor, at det ikke hjælper at filtrere ret meget flere gange med samme slags filter.
Den julesnaps jeg serverede til vores julefrokost i år, var også lidt uklar; men ikke voldsomt meget, så der er givetvis forskel på de forskellige typer kaffefilter, der findes i handlen. Du kan evt. prøve dig frem med andre typer.
Et kaffefilter er et meget porøst filter, der tillader en del partikler at passere, det er jo i sagens natur tilpasset fremstillingen af en god kande kaffe – muligvis kan du hos materialisten købe andre typer filtrerpapir, du kan forsøge dig med. Det må heller ikke blive for tæt, for det påvirker faktisk også smagen.
Nogle har haft held med at bruge de vattamponer, som tandlægen bruger. De kan sættes i bunden af en tragt og filtrerer ganske tæt.
Hvis du har tiden til det, kan du også lade Julesnapsen stå helt i ro nogle dage eller uger. Så vil ’svævet’ gerne sætte sig på bunden eller siderne af flasken. Du kan så forsigtigt dekantere indholdet over i en ny flaske; men du skal hælde langsomt og konstant og forsøge at undgå, at ’svævet’ hvirvles op og kommer med over i den nye flaske.
Ligesom ved god rødvin eller god portvin, har et svæv eller et bundfald i en god kryddersnaps kun kosmetisk betydning, det påvirker ikke smagen i negativ retning.

Mange hilsner

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

K
 

SPM: Hej, jeg er helt nybegynder! Drikker normalt ikke snaps, men har efterhånden en alder, hvor det måske kunne være lidt hyggeligt, hvis gemalen og jeg fik en lille snaps til søndagsfrokosten.
Jeg kan ikke lide Rød Ålborg og hvad de ”normale” snaps hedder. Så jeg har længe gået med tanke for selv at prøve.
Hørte så i radioen i søndags, at I har en hjemme side og hvad der er af muligheder. bl.a. hørte jeg at man kunne lave snaps at hyldeblomst og at den ville være lidt sød! Men jeg kan ikke finde opskriften på jeres side.
Jeg ville måske også købe en krydderpose, men kan ikke beslutte mig! Hvad kan I anbefale? Skal helts være lidt mild i det? (jeg er jo nybegynder!)

Håber at høre fra Jer

Med venlig hilsen LN


---------------


Kære LN, tak for din mail.
Det er da dejligt at læse, at du er ved at besinde dig, her hvor du nærmer dig skelsår og alder!
Nå! Men når man ikke må tale om en dames alder, må man ty til kryddersnapsen.
Jovist kan du lave snaps af hyldeblomst; men når du nu er nybegynder, er det nok ikke lige den snaps, jeg vil anbefale dig at gå i krig med allerførst.
Brændevinsamatører har nogle evige klassikere, som man aldrig bliver træt af. Her tænker jeg på pors og på perikon.
Pors finder du ved Jyllands vestkyst, ikke mindst i den nordvestlige del, på fugtige steder i Jylland især, Gjern bakker, Hjerl Hede og mange andre steder. Bladene kendes på ligheden med pileblade og så på duften, der kan være helt bedøvende en varm og stille sommerdag. Mårslet Brændevinslaug sælger også en porsesnaps, der lige er klar til at lave.
Perikon er nemmere at finde. Den er en hyppig gæst på tørre bakker, græsenge og masser af andre steder. Det er bedst, hvis det er prikbladet perikon.
Du finder nemt flere oplysninger, en masse gode billeder af planterne samt tilhørende opskrifter, ved hjælp af Google.
Men det nemmeste er naturligvis at købe en eller flere af vores krydderposer, så er du hurtigt i gang – på bagsiden at krydderposen står der, hvordan du skal gøre.
Her vil jeg klart anbefale Hedepigens Kys, den er mild og blid og med lidt sødme. Nogle kalder den ’en rigtig damesnaps’; men det synes jeg nu ikke er særligt dækkende. Den falder i manges smag, uanset køn.
Der er også Skumringssnapsen, der med sin fine smag af anis også giver en god sødme. Det er gode begyndersnapse, som falder i de flestes smag.
Må det smage af krydderier (lidt i retning af brune kager), så prøv en Hollandsk Kreuter.
Du finder flere råd og vejledning i fremstilling af din kryddersnaps på vores hjemmeside: http://maarsletsnaps.dk/07_krydderposer.htm
Men naturligvis kan du lave snaps af hyldeblomster – og måske falder det lige netop i din smag!
Prøv at se under links hos os - se "privat side med over 130 forskellige opskrifter" og se under HYLD.
Brug en teskefuld i din teblanding, som tilsætning til en dejlig kage, lav et afkog og brug det i glasuren eller hæld den i en hvidvin med masser af isterninger på en varm sommeraften.
Der er muligheder nok.
Hyldeblomsten er sveddrivende og hjælper godt ved forkølelser.
Laver du saft af modne hyldebær, så tilsæt lidt blomster, det smager himmelsk.
Til slut vil jeg ønske dig god fornøjelse med din lykkelige beslutning – og har du flere spørgsmål, må du endelig vende tilbage!

Mange hilsner

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

L

SPM: Kan man lave kryddersnaps af lyng?

---------------

Kære NJ, jamen det kan man da!

Vi bruger lyng i mange af vore blandinger og jeg synes personligt, at det er i en blanding, at lyngen gør sig bedst; men jeg kender også til folk, der laver en ren lyngsnaps – og synes det er det bedste, der findes. Lyng er jo rig på honning, derfor vil en lyngsnaps ofte præsentere sig i det let sødlige ende af spektret – men den er aldrig ubehageligt sød, som det kan opleves med snapse, der er sødet med sukker.

Lyngen kan bruges i hele blomstringsperioden; men den er bedst, når blomsterne er ved at springe ud og de derfor strutter af honning, som en invitation til bierne. Hen på sæsonen kan smagen blive lidt ’tammere’, efterhånden som bierne får tappet de gode sager.

Selve blomsten giver som sagt en fin smag; men de små grønne bladspidser, man nemt får med, er som slangen i Paradis. De giver en ubehageligt bitter smag, så man må udvikle en teknik, der minimerer mængden af de grønne bladspidser. Nogle kan bruge et særligt greb med fingrene, så man lige trækker blomsterne af, ved brug af tommel- og pegefinger – andre bruger redskaber, som f.x. en stålkam.

Du ved sikkert, at man enten kan lave en færdig snaps, prøv en lille kopfuld lyng til 1/1 flaske alkohol – eller man lave en essens, ved brug af mere lyng og mindre alkohol – og fortynder så essensen efter smag og behag, nogle dage før brug.

Trækketiden er omkring en uge og til en så fin og spæd smag som lyng, ville jeg personligt holde mig fra enhver form for akvavit og i stedet bruge en mild vodka, helst ikke den allerbilligste discountvare.

Mange hilsner

 

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

M

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

N

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

O

(Tilbage til toppen af siden)

SPM: Om opbevaring af kryddersnaps?

Hej, jeg er nybegynder m.h.t. bjesk. Jeg har lavet 6-8 forskellige og hældt dem på små klare flasker. Jeg nyder synet af dem i mit vindue hver dag. Vinduet vender mod nord og der kommer næsten ikke sol ind af vinduet.

Jeg er blevet usikker på, om det er en god idé, at have dem stående i vinduet, - når vi tænker på smag og holdbarhed. (For m.h.t. synet af flaskerne med indhold, synes jeg de er meget dekorative...) Mvh. JF.

SV: Hej JF, tak for din mail.

Nydelse er jo mange ting; men når du tænker på smagen og holdbarheden tror jeg desværre ikke, at en opbevaring i et vindue er særligt befordrende for gode kryddersnapse. Her vil man sige, at 'mørkt og køligt' nærmere er de optimale opbevaringsbetingelser.

Men - du skriver jo at du har hældt dem på små klare flasker og nu er 'småt' jo et vidt begreb; men du kunne jo overveje at tilfredsstille både syns- og smagssansen, ved at dele din produktion i 2 dele og så lade halvdelen stå fremme i lyset og sprede glæde alene ved synet - for en flot kryddersnaps, er jo bare et smukt syn også - og så tappe den anden halvdel på flasker, som du gemmer i skabet uden glaslåger. De kan så nydes og til sin tid glæde både duft- og smagssansen... Og så finder du jo også ud af, hvilken betydning placeringen har.

Varme og lys udvikler en kryddersnaps på en hurtig måde. Ikke at det - tror jeg - kan udnyttes til en kontrolleret modning af kryddersnapsen, fordi smagsstofferne udvikles forskelligt når de udsættes for lys og varme, så det kommer der normalt ikke noget ideelt ud af.

Et sted det lykkes - i nogen grad i hvert fald, er jo ved produktion af mørk rom i 'de varme lande'. Her siger man jo, at antallet af år, en god rom lagres, kan ganges med 7, for at modsvare det antal år, en god skotsk whisky skal lagres, for at give samme effekt. Dvs. at for en 1 års mørk rom fra fx. Caribien, har det ene års fadlagring i varmen betydet lige så meget, som 7 års lagring af en skotsk whisky på tønde i det mere kølige Skotland har; men det er jo en helt anden historie.

Lyset er nok det, der mest mest skader din kryddersnaps. De ultraviolette stråler sætter gang i nogle uønskede kemiske processer, og det sker med og uden solskin på. Hvis du i stedet stiller dem ind i stuen/køkkenet på et bord lidt væk fra vinduerne, er det jo en slags kompromisløsning. Så kan du både nyde synet og samtidig gøre det bedste for din kryddersnaps.

God fornøjelse!

___________________________________________________________________ 

P

SPM: Hej, Kan man plukke porse nu i naturen og bruge i snaps (sepember)? For mig ser det ud til, at det er om foråret, er det korrekt? Kan man købe porse til snaps hos jer? RN

---------------

SV: Kære RN, Tak for din henvendelse.
Jamen det kan du tro, at man kan! Det træffer sig tilfældigvis lige sådan, at Lauget i dag har været på plukketur og fået fyldt lagrene med pors, så timingen er perfekt.
Pors er jo mange ting. Der er blade, kviste og rakler, og raklerne opdeles i han- og hunrakler. Alle dele kan bruges til porsesnaps.
Det, der er aktuelt lige nu, er bladene. Hvis det er muligt, skal du gå efter førsteårsskuddene, dvs. porsekviste, der består af én gren, der stikker op af jorden. Bladene herfra giver det bedste resultat; men du kan sagtens bruge blade fra ældre buske også. Hvis du plukker et sted, hvor der ikke står ret meget pors, må du naturligvis gå forsigtigt til værks, så der bliver nogle etårs skud tilbage, til at føre slægten videre; men det giver jo næsten sig selv.
Raklerne er der ikke højsæson for lige nu, så den historie gemmer vi til en anden god gang.
Det bedste er at bruge de friske blade, hvor der anvendes en 100-200 stk. til en 1/1 flaske Svendborg Snaps/Brøndums Snaps Klar/vodka. Hvis du har store, flotte etårsblade, skal du ikke bruge 100 stk.
Hæld snapsen/vodkaen på og lad det trække en uge og smag så på det. Filtrer igennem kaffefilter, når du synes at smagen er god. Skulle du have kommet for mange blade på, skal du ikke fortvivle, så kan du bare fortynde med mere snaps/vodka.
Nyd farveskiftet fra det sartgrønne over det mere mørkegrønne til de brunlige nuancer.
De blade, du ikke bruger lige nu, kan du fx ordne og fryse – eller du kan tørre dem igennem og opbevare dem i en tæt emballage.

Vi sælger også færdige krydderposer med tørrede porseblade m.v., lige til at bruge. Du kan bestille poserne leveret hjem til dig via vores hjemmeside, www.maarsletsnaps.dk Klik på den grønne knap ’Krydderposer’.

God fornøjelse!

_________________________________________________________

SPM: Da jeg er meget tilfreds med jeres varer vil jeg spørge, om I har Perikum eller kan skaffe den?

Med venlig hilsen WD

---------------

SV: Kære WD,

Tak for din mail. Perikum/Perikon har vi kun på lager i tørret tilstand, den indgår i nogle af vore blandinger. Vi har desværre ikke mere, end vi selv skal bruge.
Jeg antager, at du gerne vil lave dig en rigtig perikonsnaps, og til den
skal man bruge de friske blomsterknopper og blomster. Dem må du ud i naturen
og hente.
Perikon vokser mange steder i Danmark; men ofte på tørre bakker med ringe
jord. Hvor langt Perikon er kommet nu (august), tør jeg ikke svare på, med den
underlige sommer, vi har eller måske har haft. På en normal sommer vil
perikon være ved at være afblomstret nu; men muligvis kan du stadig finde
den rundt omkring.
Til en god perikonsnaps anvender du en kopfuld friske knopper og blomster -
fjern mest muligt af det grønne - det giver en kedelig, bitter smag; men jeg
tror på at du selv har en opskrift eller en idé om, hvordan du vil gøre,
ellers er du velkommen til at maile igen.
Er du en god snapseamatør, ribber du ikke planterne totalt for knopper og
blomster; men tager lidt fra den enkelte planter, du finder.

God jagt!


(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

Q

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

R

SPM: Hej, jeg har en Ribes (blodribs) i min have jeg har tit tænkt på om bærrene kunne bruge i snaps eller om de er giftige? Hilsen PK.

SV: Hej PK, Ribes / Blodribs er (naturligvis) medlemmer af ribsfamilien (som også solbær og stikkelsbær tilhører) - og jeg kan ikke finde information om, at bærrene i den familie skulle være det mindste giftige. Svarere tværtimod, mange steder omtales Ribes mod diverse sygdomme og til behandling af besvær med menstruation, gigt - de kan være fertilitetsstyrkende, mavestyrkende, hjælpe mod indvoldsorm og nyrelidelser, ja listen er lang.

Bærret skulle være forholdsvist smagsløst, så hvor meget du opnår er nok tvivlsomt; men prøv det gerne af, og giv os også meget gerne en tilbagemelding, hvis du orker det.

God fornøjelse!

---------------

SPM: Hej, har I en opskrift, hvor man kan trække på de flotte røde bær fra rødtjørn? Mvh, KA.

SV: Kære KA, tak for din mail.

Jo da. Nu er det jo spørgsmålet om det ER en rødtjørn – der er en forædlet udgave af hvidtjørnen – eller det er de røde bær fra hvidtjørnen?

Jeg har ikke selv prøvet rødtjørn (blomsternes duft af kattep.. har hidtil holdt mig fra det); men de røde bær fra hvidtjørnen kan bruges på denne måde, så mon ikke rødtjørnen også kan? :

Du skal have et glas med låg, der rummer ca. 1 liter. Tilsæt 3 dl. skyllede bær og en flaske af din foretrukne alkohol (Vodka, Svendborgs de klare, Klar Brøndums o.l.).

Lad det trække en måneds tid. Tag en smagsprøve og husk, at du altid kan fortynde din tjørnesnaps; men ikke gøre den kraftigere. Mere end to måneder skal den ikke trække.

Når trækketiden er slut, kører du det hele igennem et kaffefilter, og kryddersnapsen er færdig. Som med alle hjemmelavede kryddersnapse har en efterfølgende lagring på 1 – 4 uger en særdeles gunstig indvirkning på smagen.

Jeg vil tro, at der kan komme noget bundfald eller ’svæv’ i flasken efter nogen tid. Det har ingen betydning for smagen, bare tag en tur mere med kaffefilteret.

Hvis du på nogen måde kan finde en gultjørn også kaldet Kansastjørn, vil du sikkert erfare, at det er den allerbedste tjørn til tjørnesnapsen. Den er sjælden i DK; men giver en langt finere smag end hvidtjørnen.

God fornøjelse – du er meget velkommen til at dele dine tjørneerfaringer med os, hvis du vil!

Mange hilsner
_________________________________________________________

SPM: Hej, jeg hedder LK og er lige begyndt med at lave kryddersnapse.
Min spørgsmål, hvordan laver man rypekråse-snaps.
mvh: LK
 

---------------

SV: Hej LK, Tak for dit spørgsmål - og velkommen til en utrolig spændende hobby!
Nu kan jeg ikke af din mail se, hvor meget du ved i forvejen og om du allerede er i besiddelse af rypekro.
Rypen skal helst være grønlandsk - eller have gået et sted helt uden menneskelig indflydelse.
Ideen er jo, at en rype går rundt og guffer lidt hist og her, tager lidt sortebær hist og lidt blåbærris her, måske lidt Grønlandsk Post (i familie med vores pors) - og på den måde er indholdet af kroen jo altid forskelligt og derfor bliver snapsen dejlig uforudsigelig.
Når rypen plukkes eller flås, tages kroen forsigtig ud. Der skal passes på, at den ikke brister, så der kommer blod m.v. ned i den.
Når den er fri af rypen, åbnes kroen og indholdet kan enten bruges straks eller tørres. De fleste vælger at tørre indholdet.
Har du adgang til mange rypekroer, kan du ordne dem efterhånden som du får fat i dem - og når de er tørret, kan du blande det hele og får derved en ensartet kryddersnaps fra gang til gang.
Der går et sted mellem 6 og 10 gram til en hel flaske snaps.
Trækketiden ligger på ca. en uges tid; men smag dig frem. De urter som du filtrerer fra, mener nogle kan trække på en ny portion snaps op til flere gange, det synes jeg nu ikke selv om.
Snapsen køres gennem et kaffefilter i en ren tragt, og lad den så lagre en måned eller mere.

God fornøjelse!

P.s. Grønlandsk rypekro er vel den mest eftertragtede krydderblanding blandt snapseamatører. Selvfølgelig fordi den er så svær at få fat på. Jeg har selv boet i Grønland i over 7 år og også været på rypejagt flere gange; men kroen er ikke nem at skaffe hernede i den sydlige del af riget!

Er noget uklart, mailer du bare igen!

Mange hilsner

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

S

Hej, jeg vil gerne spørge, om syrénblomster er ok at lave kryddersnaps på?

Som barn plukkede jeg jo de enkelte blomster for at suge nektar ud. så jeg er mindst 51% sikker, men nu spørger jeg for at være 100%.

---------------

SV: Hej, jeg har – blankt indrømmet – ingen erfaring med lige netop syrén. Jeg har søgt og spurgt; men jeg har ikke fundet opskrifter på syrénsnaps.

Men jeg har til gengæld heller ikke fundet et eneste sted, hvor det anføres, at syrén (den almindelige syrén, Syringa vulgaris) skulle være giftig.

Jeg vil ikke hænges op på det eller tage ansvar; men noget tyder på, at det skulle være muligt at lave en snaps på blomsterne…

Grunden til, at det måske ikke er så udbredt, er vel, at mange forbinder syrénens fine duft med parfume, og så rykker det måske ikke så vildt med at lave snaps på den?

Mange hilsner

_________________________________________________________


SPM: Jeg har med stor interesse læst jeres hjemmeside, og håber at I kan hjælpe mig.

Jeg har længe ledt efter en urt der hedder sødskærm og som skal plukkes i juni;
men det er helt umuligt at finde den og ingen ved, hvor jeg kan få fat i den.

Så jeg håber at I har den eller ved, hvor jeg kan købe den.

På forhånd tak for hjælpen

M.V.H. SE

---------------

Hej SE, tak for din mail.

Sødskærm – eller Spansk Kørvel, Aniskål, lat. Myrrhis Odorata er ret almindelig i Danmark, hvor den trives i fugtig jord og let skygge, ofte ses den i skovkanten; men den findes også andre steder, endda på åben mark i fuld sol. Vi henter den tæt på Mårslet her; men nu kan jeg jo ikke se, hvor i verden du bor.

Vi bruger frøstandene i nogle af vore blandinger og vi plukker dem, som du skriver, i juni måned og tørrer dem. Jeg tror ikke, du får meget ud af planten nu, og i det hele taget giver den en snaps, der skal drikkes frisk, ellers taber den nemt smagen.

Jeg har lige checket kataloget hos vores grossist; men de fører den slet ikke – ellers kunne jeg have hjulpet dig ad den vej. Vi har ikke selv mere på lager, end der er indsamlet til sæsonens brug, desværre.

Men, når du skal ud og finde den til næste sommer, så find nogle gode fotos på nettet, så du kan kende den, fx disse her:
http://tinyurl.com/5phzbz
http://tinyurl.com/674me9
http://tinyurl.com/6jvp67

- og der er masser tilsvarende.

Hvis du er ude en stille solskinsdag i juni, vil du aldrig være i tvivl, når du møder planten samlet i en større gruppe, luften kan være helt bedøvende tung af anisduften, ”Kongen af Danmark bolcher”. Det er bare at tage noget af planten i hånden og gnide lidt på den, så møder du den stærke anisduft.

Hvis du vil, kan jeg hjælpe dig med kontaktdata til en lokalforening i din nærhed, de kan muligvis hjælpe dig med voksesteder på din egn.

Mange hilsner
 
_________________________________________________________

SPM: Hej, jeg ville bare lige høre om det var muligt at bruge Ålborg Høker gylden i stedet for Svendborg gylden? Selvfølgelig kan det lade sig gøre, men vil det komme til at give næsten samme smag tror du?

MVH TN
 

---------------

Hej TM, tak for din mail.

Nu er smag jo en svær ting at diskutere; men for det første vil jeg sige, at en snaps på 32% er i underkanten af det ideelle, når der skal trækkes smagsstoffer ud. Vi har engang lavet nogle forsøg i Lauget – og der fundet, at den bedste alkoholprocent ligger mellem 37 og 40%. Det stemmer også med, hvad andre har konstateret – og er en af grundene til at Svendborg snapsene, med deres 38% alkoholstyrke, er så fortrinlige til at lave kryddersnaps på. Ligger alkoholen under de 37% trækkes ikke alle smagsstoffer ordentligt ud – og er den over 40% trækkes der nogle gange andre stoffer ud, der ikke tilfører kryddersnapsen velsmag.

Den Gyldne Svendborg giver din kryddersnaps mere smag og ’varme’ end den Klare; men det er der lige netop nogle, der foretrækker – mens andre ikke bryder sig om det! Personligt synes jeg vældig godt om den Gyldne – og jeg har ingen skrupler med at bruge de til mine egne kryddersnapse, når blot vi taler om krydderposer og ikke enkelte urter. Skovmærker, fx. vil det være synd at tilføre smagen af madeirafade – her skal den fine smag kun komme fra selve urten.
Var jeg i dine bukser, ville jeg derfor drikke Høkersnapsen som den var – og købe noget andet til krydderposerne, der er masse af gode tilbud i denne tid. En af mine favoritter er den russiske Stolichnaya vodka, der bl.a fås i Fakta til 98,- Den er virkelig god til formålet; men helt klart ikke en af de billigste muligheder.
Håber du kan lade dig inspirere lidt af ovenstående – og du ønskes et godt bryg!

Mange hilsner


(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

T

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

U

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

V

 

SPM: Hej, jeg vil høre om det er for sent at lave en snaps på valnødder jeg har fundet her først i oktober. Kan se i de fleste opskrifter at man skal bruge grønne valnødder som er plukket i august. Glæder mig til at få et svar.

Venlig hilsen LJ

SV: Hej LJ, tak for din mail.

Intet er umuligt, når det gælder kryddersnaps – du kan godt lave en valnøddesnaps på de modne/næsten modne valnødder; men forvent ikke, at den bliver ligeså fin, som den du laver på grønne julivalnødder (august er oftest også ok).
Jeg vil dele dem i kvarte eller hvad der nu er muligt, deres hårdhed taget i betragtning – evt. kan en nøddeknækker partere dem lidt.
Ned i et glas med nødderne og på med din foretrukne alkohol (
Svendborg Snaps/Brøndums Snaps Klar/vodka), skru låget til og lad det trække nogle måneder inden filtrering.
Åbn glasset ca. en gang om måneden, så der kan lidt komme ilt til – ilten skal bruges til at gøre essensen mørk og give den den rette smag.
Så du skulle nok kunne servere et glas valnøddesnaps til osten ovenpå julefrokosten – eller hvornår det nu passer dig.
 

Og husk: Den hyppigste årsag til, at en hjemmelavet kryddersnaps ikke smager som forventet, er at den er for kraftig. Fortynd, til den rette smag er der.

Rigtig god fornøjelse!
 

_________________________________________________________

Hej! Vi har i år været uheldige med vores valnøddesnaps.

Er også nu klar over at vi har plukket og anvendt valnødderne for grønne.

Vi startede processen midt i juni og har nu for en måned siden filtreret den - men den er bare hel brun/sort og meget grumset. Nu har vi så ladet den stå igen en god måned og filtreret den igen, men stadig grumset og en kedelig farve - hvad gør vi - er den til at smide ud eller hvad.

Håber I har et godt råd - på forhånd tak. AR.

---------------

Kære AR, Tak for Jeres mail; men rolig nu, det ser slet ikke så slemt ud!

Måske har I startet lidt vel tidligt – vi plejer ikke røre valnødderne, før der står juli på kalenderen; men medio juni kan vel også nok gå an.

Og en valnøddesnaps skal sandelig være brun/sort! Det er luftens ilt, der reagerer med stofferne i valnødderne, så der sker en oxideringsprocess, der giver den mørke farve og frem for alt: Den fine smag!

Så er der grumsetheden, det er et problem. Hvis den er filtreret gennem et kaffefilter, hjælper det ikke meget at gentage processen. Hullerne i selve kaffefilteret har den samme størrelse og ’grumspartiklerne’ har også stadig den samme størrelse, så kunne de passere igennem første gang, kan de også gøre det 2. gang.

Herfra kan I så gå 2 veje:

Den ene vej fører til en sikker, klar brunsort valnøddesnaps. Så I skal på jagt efter et tættere filter. Måske kan I prøve et andet mærke i kaffefiltre, der kan være lidt forskel. Ellers bliver det lidt mere besværligt, så skal I nemlig ud og købe noget passende filtrerpapir; men det kan være svært at finde til privat brug. Prøv materialisten.

Nogle går til tandlægen og får et par at de velkendte vattamponer med hjem, dem kan man trykke fast i bunden af en tragt, det er effektivt; men langsomt. Derefter skal snapsen fortyndes, som beskrevet nedenfor.

Den anden vej går ud på at fortynde snapsen nu. Det er de færreste, der laver en valnøddesnaps, der er lige til at drikke. Hvis I allerede har prøvet, var det sikkert ret skuffende. De fleste valnøddesnapse skal fortyndes – ofte 1 del valnøddesnaps til 4 dele brændevin, eller hvad I nu bruger – men det er meget forskelligt, op til 1:10 har jeg hørt om. Prøv Jer frem – og I vil sikkert opdage, at valnøddesnapsen får en meget finere og blidere smag, når den bliver fortyndet.

Er der stadig bundfald eller ’svæv’? Beslut Jer for, at den skal bruges til osten til julefrokosten, hæld den fortyndede snaps på en flaske eller et syltetøjsglas – stil den et helt roligt, gerne mørkt og køligt sted nogle måneder, så vil svævet have sat sig på beholderens sider og bund. Nu kan I omhælde eller dekantere valnøddesnapsen, og gør I det forsigtigt og uden at tage ’bærmen’ med, plejer den dekanterede snaps at være rimeligt klar. Syltetøjsglasset bliver næppe pænt igen…

Valnøddesnaps kan være en af de fineste snapse i samlingen – jeg laver den selv hvert eneste år og gemmer noget fra hver årgang, de bliver som regel bare bedre og bedre.


Mange hilsner

_________________________________________________________


SPM: Jeg ved ikke om man også kan få et godt råd, jeg har en flaske i kælderen, hvorpå der står 3 valnødder, 21/2 dcl. 96% vinsprit og 21/2 dcl. dest. vand, den er sat op i 1995, jeg syntes den mangler noget.
v.h. og godt nytår. BK.

---------------

Kære BK, en valnøddesnaps er sædvanligvis meget holdbar. 10-12 år skulle ikke kunne slå den ud; med mindre flasken har været utæt.
For den første: Er væsken klar, mørk eller sort? Valnøddesnaps behøver lidt luft (ilt) for at udvikle sig, og når den får luft, farves snapsen sort, og det er den rigtige farve til den snaps. Med årene taber den lidt af den sorte, intense farve.
Har den stået i en helt fyldt og tæt beholder, vil der ikke være ilt nok mellem væske og prop til at lade den udvikle sig. Løsningen er her at åbne flasken en gang eller to om året, og evt. ryste den lidt, når proppen er på igen.
Men er den sort eller mørk, er det nok ikke problemet.
For det andet: Er valnødderne stadig i flasken? Hvis ikke de er, kan problemet være, at trækketiden har været for kort. Et år er ikke for meget, mere kan også sagtens gå; men mindre end et halvt år anser jeg for at være for lidt.
Din mand har doceret 2.5 dl sprit og 2.5 dl. vand til 3 valnødder. Det er ikke helt skævt, det burde kunne give et godt resultat. Nødderne skulle helst være delt i kvarte - og man kan mene, at alkoholen bliver lige lovlig stærk at trække ud på, den bliver jo ca. 48%, hvor 38% sædvanligvis regnes for mere passende.
Summa summarum: Hvis væsken er klar og der stadig er nødder i, så prøv at lufte den og se, om den bliver mørk.
Er nødderne ikke i længere, vil jeg foreslå dig at tilsætte nogle friske grønne valnødder, skåret i kvarte, i juli måned, når nødderne er grønne og fine, og inden de bliver for hårde inden i.
Følg så rådene ovenfor - og du kan få lavet dig en ny valnøddesnaps, der stadig indeholder noget af det oprindelige 'værk'.

God fornøjelse!

Mange hilsner

_________________________________________________________

 
 
SPM. Hej, følger jeres sider intenst, har et spørgsmål, sælger I ikke valnødder, kan ikke opdrive nogen, ville gerne prøve og lave snaps på dem??
Med venlig hilsen
BJ

Hej, vi sælger desværre ikke friske valnødder, du må ud at lede efter dem.

Men opskriften kender du vel? De deles i kvarte med en kraftig kniv, kommes i et syltetøjsglas, dækkes godt og vel med alkohol, trækker i nogle måneder. Lagres i endnu flere. Fortyndes inden brugen efter smag og behag.

Der skal være luft over alkoholen, så snapsen kan udvikle sig, låget kan evt. lettes nogle gange i løbet af trækketiden, så der kommer frisk ilt til. Virker alt, som det skal, skal væsken blive brunsort.

Syltetøjsglasset bliver ikke til noget igen, valnøddesaft bliver sort og skal slides af fingrene, pas på tøj og redskaber (brug ikke dit bedste bøgetræsspækbrædt!)

Vel tillavet, lagret og passende fortyndet, er det jo en herlig snaps!

Mange hilsner

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

W

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

X, Y, Z

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

Æ

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

Ø

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 

Å

(Tilbage til toppen af siden)

___________________________________________________________________ 





Nyheder
Arrangementer
Scrapbog
Om urter
Opskrifter
Bestil krydderposer m.v.
Kontaktinformation
Litteratur
Links
Spørgsmål og svar
Konkurrencer
Interne medlemssider
Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiriMaarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spMaarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

iritus

tus