![]() |
Når du har valgt dine krydderposer - bestilt og betalt dem, tager du i ro og mag ned i Brugsen, eller hvor du du plejer at svinge Dankortet og køber dig en flaske Svendborg Snaps (fås kun hos Coop) eller en flaske Brøndums Snaps Klar (tag hellere to). Det kan også være du har har en flaske god vodka stående - den kan også fint bruges, ja mange mener endda at en vodka i mellemklassen er det fineste grundlag for en god kryddersnaps. Men hold dig i første omgang langt væk fra Brøndums Snaps i den mørke flaske - selvom adskillige gamle oldnordiske skrøner mener, at det skulle være den bedste snaps til en god krydderdram. Det er det måske også - navnlig hvis du gerne vil føje den samme tunge og bundsolide smag af kommen til alle dine fine kryddersnapse... Nej vel? I den senere tid er det blevet frygtelig moderne at smutte en tur til Tyskland, hvor snaps og vodka stadig er billige produkter. Igen gælder det: Det er langt fra sikkert at det billigste alternativ er det bedste - hvis du har mulighed for det, så smag eller duft dig frem. Tysk kornbrændevin skal være af 'Doppelkorn' typen, den er bedre destilleret, mere ren og fin i smagen end den, der bruges til daglig; men stadig er der stor forskel på de enkelte mærker. Nu har du krydderposer og snaps/vodka - jamen skal vi da aldrig i gang?? Jovist. Prøv om du kan finde et sylte(tøjs)glas eller tilsvarende, der rummer mellem 3/4 og 1/1 liter. Lukkemekanismen skal være i orden - det prøver du ved at fylde lidt vand på, lukke låget og vende glasset på hovedet. Drypper det ud, skal du klart nok finde en anden løsning. Brug IKKE den slags glas her! Der sidder en gummiring foroven, for at gøre det hele vand- eller snarere sprittæt; men gummiet afgiver ofte en ubehagelig smag til din gode kryddersnaps. Så glem det... Nå; men så åbner du krydderposen og hælder indholdet i sylteglasset. Flasken med snaps/vodka åbnes og påhældes. Låget sættes på. Snapseflasken incl. låg gemmes væk, når du med varmt vand og en opvaskebørste har fjernet etiketterne. (Går især nemt med Svendborg). Skriv så lige en lille lap papir, med indhold og startdato og andre vigtige facts. Det bliver du glad for senere. Sæt et hak i kalenderen, stil vækkeuret eller få mobiltelefonen til at give et pip, når de 3 - 5 døgn, der er angivet på krydderposens bagside, er gået. Flasken stilles i mellemtiden midt på køkkenbordet - eller i stuen, så husets beboere samt deres eventuelle gæster, de næste ca. tre dage kan nyde evolutionen i flasken - og dagligt glæde sig over den flotte udvikling, især hvad farverne angår. Når tidens fylde er moden, tager du din snapseflaske, nu behageligt frigjort for etiketterne, ikke sandt? - Finder en ren tragt (IKKE en kaffetragt) og en ubrugt kaffefilterpose. Sæt filteret i tragten, tragten i den tomme snapseflaske - og hæld så kryddersnapsen ret ned i filteret. Når det alt sammen er løbet igennem, er din kryddersnaps klar. Ja næsten da... Stålsæt dig, smag måske et lille nip; lim Mårslets Brændevinslaugs flotte etiket på flasken, luk den til, læg den ind i et skab og glem den så et sted mellem 1 og 4 uger, hvis du overhovedet kan. Når du absolut ikke kan vente længere, skænker du dig en dram i husets pæneste snapseglas, nyder farvespillet, duften og smagen - alt imens du stille nipper - og du er brændevinsamatør. Hvor svært kan det være? Med venlig hilsen fra Kryddermesteren (Klik på billedet for at gå tilbage) |
Om foreningen | |
Nyheder | |
Arrangementer | |
Scrapbog | |
Om urter | |
Opskrifter | |
Krydderposer | |
Kontaktinformation | |
Litteratur | |
Maarslet |