Sider fra den gamle scrapbog.
Oktober - November - December 2005


Erantis  -  Foto ©  Kurt Søe 

Klik på billedet for at komme tilbage til oversigten i scrapbogen

_____________________________________________________
 

Der var engang....

Blade fra Mårslet Brændevinslaugs Krønike - VII

JULESNAPSEN ER FØDT:

Et helt års eksperimenter er til ende. Trætte og udlevede vil medlemmerne af Mårslet Brændevinslaug i den kommende tid vandre rundt i bybilledet.

Bær er plukket ned, blomster er tørret, rødder gravet op, flækket og tørret. Nødder stjålet for næsen af skovens dyr. Sumpede egne gennemsøgt efter bitterkløver, lyngen er skåret af, rispet og tørret, valnødder hentet ned under farefuld færd. Eksotiske urter er hjembragt efter brændevinsfolkenes ekskursioner ude i Verden, etniske forretninger gennemgået og mangen en underlig urt og frugt er blevet afprøvet.

Alt sammen for at give Mårslets befolkning den finest tænkelige julegave, den sublime, ultimative gudedrik, Mårslet Julesnaps.

Man arbejder sammen om at finde urterne, men når det er sket, murer brændevinsamatørerne - hver enkelt mand og kvinde for sig - sig inde sammen med urterne og mange flasker Svendborg Snaps, som Jesper i SuperBrugsen heldigvis af og til sætter på tilbud.

Så bliver der eksperimenteret, og når de blege, trætte folk kommer ud, som en bjørn efter vinterhi, med øjnene hængende ned på kinderne, ringe i tøjet, men med et saligt smil om munden, så ved man, at ugers eksperimenter er lykkedes...

Men nu kommer det svære...hvem er bedst blandt ligemænd?

Blindtest, mundskyllevand, smagsneutralt brød, tildækkede, slørede flasker, autoriserede stemmesedler, gamle regler graves frem. Intet er hengivet til tilfældighedernes frie spil.
Kun Oldermanden kender de indleverede flaskers kreatører, og han er reel og ubestikkelig og vinder aldrig selv.

Smagsbedømmelsen kan kræve mange prøve smagninger, og oftest er deltagerantallet over 10, så skal man smage hver enkelt julesnaps 2-3 gange, er man på en stor, ansvarsfuld opgave.

Laugets medlemmer støtter hinanden i den hårde kamp for at opnå det optimale resultat. Oftest er der meget glat, når brændevinsfolkene skal hjem til deres seng og de små børn, der venter på far. Men trods sår på arme og ben, når man målet og træder ind i sin egen varme stue. Til børnenes store glæde og hustruens varme smil.

Så føler man, at man har udrettet noget, præsteret en heltegerning, - det, som vi mænd nu engang er bedst til.
 
Og den flinke hustru, som i mellemtiden har opdraget børn, puslet dem, gjort dem natteklare, set på lektierne, ordnet tøj, lavet mad, støvsuget o.s.v. er bare så glad, for farmand har været ude i Mårslet og gjort en forskel. . .

Omkring 1. december er SuperBrugsen stedet, hvor der er premiere på julesnapsen. Det vil du komme til at høre mere om til den tid, men du kan roligt bruge ventetiden til at læse lidt om brændevinsfolket på
www.maarsletsnaps.dk.
 
Se, det var en rigtig historie.

- Præsidenten
_______________________________________

Fremragende Julesnaps 2005

Den underskønneste dejlige aroma breder sig i SuperBrugsen, når Mårslet Brændedvinslaugs Julesnaps krydderposer hænger og gør sig til på stativet. Galangarod, nellike, sandeltræ, muskatnød og mange andre eksotiske urter udgør en del af Julesnapsen 2005.
 
Kryddermester Hans-Ole Kaae har arbejdet på snapsen gennem et års tid, og kendere forventer, at det bliver den mest solgte julesnaps i Mårslet Brændevinslaugs historie.
 
 

Det forventes, at de rige Mårslettere vil flænse poserne ned fra stativet og gå i gang med krydringen, men også at poserne vil fungere som pakkeleg-gaver, mandelgaver, gaven til ham, der har alt, og måske en pose Jens Langkniv til oldefar og Hedepigens kys  til bedstemor. Jelshøj Dram til ham og Skumringssnapsen til alle.
 
Og således forberedt kan vi gå julen i møde...

Niels-Jørn Hjermind, Præsident i Mårslet Brændevinslaug

_______________________________________

Julearrangement i SuperBrugsen

Torsdag den 24. november kl. 15:00 - Søndag den 27. november
 
Her kommer snarest billeder fra vores 4 dages seance i SuperBrugsen:

Her finder du billeder fra SuperBrugsen!

_______________________________________

Der var engang…

Blade fra Mårslet Brændevinslaugs krønike.

Den unge mand var meget ung – ja vel nærmest at betragte som en knøs.

Han havde forgæves spurgt de voksne brændevinsfolk, om han måtte følges med dem på deres hemmelige ture ind i skoven efter urter og planter, men hver gang fik han et nej.

Til fods søgte han til de fjerneste kroge i Sognet, men hver gang forgæves.

Han havde arvet bedstefaderens brændevinstøj, og efter bedstemoderens udsagn havde han et ganske godt tag på brændingen, som han ofte skjult havde overværet, når bedstefaderen puslede med sine videnskabelige eksperimenter.

Men nu var bedstefaderen væk, og med ham var også væk de mange gode opskrifter og anvisninger, som bedstefaderen havde haft i hukommelsen.

Den unge mand lærte sig at kende de gamle planter, og snart eksperimenterede han med apotekerens urter, som han diskret plukkede i ly af mørket. Salvie, Læge-alantrod, Regnfang, Mesterrod, Morgenfrue, Baldrian, osv.

I hede-egnene mødte han rakkere, natmænd, tatere, sigøjnere men også folk, som bare søgte ensomheden, og af dem lærte han at sætte hedens urter på snaps, og snart var han ganske ferm til ar rispe blomsterne af lyngen, og han lærte, at man tager efter de lyngblomster, som endnu ikke er sprunget ud, for der har bierne endnu ikke været og tage honningen, som giver en særlig vidunderlig smag. Han gravede efter tormentil og han plukkede favne fulde af pors.

I løvskovene plukkede han skovmærker, som  den 17. maj har en ganske særlig kraft, og han samlede vandmynte, blomster fra forskellige urter som følfod, martsviol og de gule blade fra mælkebøtten.

Men lige meget hvor stor umage han gjorde sig, var han ikke tilfreds, og når eksperimenterne var gået galt, hældte han flaskernes indhold på en stor glasballon, - og der stod de så.

Julen nærmede sig.

Det havde været et trist år. Man trængte til noget spændende.

Oppe på slottet udskrev Kongen en konkurrence om ”Kongerigets bedste Kryddersnaps”, og de store eksperter mødte frem i hobetal og talte for alle vinde om deres snapse. Fra alle egne af riget kom de, men det forlød hurtigt, at Kongen ikke var tilfreds.

Bedstemoderen gik og nussede om den unge mand, og en dag løftede hun låget af glasballonen med de mange rester, og en forunderlig duft spredte sig i hele huset, og med den erfarne kvindes intuition var hun klar over, at der var sket et underværk.

Den unge mand blev klædt i stadstøjet og med en flaske under armen begav han sig til Kongens slot. Da proppen blev løsnet, bredte der sig en lammende stilhed over salen, og Kongen smagte på snapsen….

Nippede igen…smagte igen…og med kenderens mine bredte glæden sig i hans milde ansigt:  ”Unge mand, kom her, ikke nok med, at du har vundet konkurrencen, du skal også have min datter og det halve Kongerige. Det bliver den bedste jul i mit liv”.


Den unge mand og hans mislykkede eksperimenter

Og de levede lykkeligt til deres dages ende, og måske lagde en af deres efterkommere kimen til det, der i dag er blevet Danmarks førende lokale laug for krydderbrændevin,  Mårslet Brændevinslaug.

 Se, det var et rigtigt eventyr.

Og det sidste i rækken i H. C. Andersens hyldest-år.

_______________________________________

Julesnapsen gives fri...

Torsdag den 24. november kl. 15:00.
 
SuperBrugsen i Mårslet er rammen om det årlige højdepunkt i Mårslet, når julesnapsen gives fri.
 
Præcis kl. 15 må udskænkningen begynde, og rutinerede brændevinsamatører vil være godt rustet til 4 dages hårde strabadser, når befolkningen i rigmandsområdet køber løs af krydderposer til dejlige flasker kryddersnaps.
 
Vi ved, at poserne også er gode til pakkeleg, julegaver til ham, der har alt, den lille hilsen i utide, den kraftige dram til oldefar og den milde Hedepige til bedstemor.
 
Hans-Ole Kaae har kreeret vindersnapsen i år, og eksperter vurderer, at den vil slå alle tidligere udgaver i solgte poser. Man forventer faktisk, at den kan blive en slags samleobjekt . Det sidste afhænger muligvis af, hvem der vinder konkurrencen om bedste etiket, hvor svarfristen er ved at udløbe.

- Præsident Niels-Jørn Hjermind

_______________________________________

Der var engang…

Blade fra Mårslet Brændevinslaugs krønike.

Den unge mand kom vandrende hen ad vejen – et to, et to, det gik rask derudaf.

Han var for kort tid siden flyttet til Mårslet med sin kvinde, og han glædede sig over de ting, han så, - ikke mindst bakken ved Jelshøj, hvor der vokser mange urter, som han kunne putte i sin brændevin.

Nu var han nået hen omkring plejehjemmet, og pludselig hørte han en pibende stemme kalde på ham….”Hør du brændevinsmand, hvorhen i sådan en hast, kom her, jeg har noget, du gerne vil have”

Den gamle kvinde virkede frastødende med sine store vorter på næsen og de stikkende øjne, men han gav sig alligevel tid til at lytte til hendes beretning, og snart havde hun fanget hans fulde interesse.

Sammen vandrede de ud af byen, skønt hendes gamle ben var svage og stokken tung og knortet, men for hvert skridt virkede hun yngre og mere adræt, og snart var de oppe på Jelshøj, hvor de samlede perikon, gråbynke, røllike, hyldeblomst, som han kendte, men også et par andre urter, som hun lærte ham at kende, men som er alt for hemmelige til at kunne nævnes her.

Den gamle kone sorterede urterne og snart var de klar til at blive lagt i brændevin. ”Det er vigtigt, at du overholder og afvejer disse mængder, for ellers udebliver virkningen”, sagde den gamle kone.

  Hun fortalte så om, hvordan det var gået, første gang hun havde lavet denne drik, som hun havde fået opskriften på ved et tilfælde:

Hun og manden var en aften  meget trætte efter dagens hårde arbejde, og hun skænkede derfor den nye drik op for dem. Straks mærkedes en forunderlig kraft i kroppen, lemmerne blev varme og nærværende, og det ulmede her og der. En varm bølge gled gennem deres kroppe, men ubelejligt blev de afbrudt af naboen og konen, som lige ville hilse på. De fik også en drik, men pludselig forsvandt de igen, for de havde noget, de lige skulle ordne… 

I 51 år havde den gamle kone og hendes mand haft et liv med mange glæder. Rødmende fortalte hun, at de - på grund af drikkens virkninger - flere gange havde været nødt til at flytte efter nabo-klager over støjende adfærd…Men en skønne dag kunne mandens hjerte ikke længere holde til strabadserne, og hun valgte derfor at flytte ind på plejehjemmet.

(Rygterne vil vide, at hun havde gemt en sjat, som hun tog med og skabte glæde med på plejehjemmet, men det er nok kun rygter).

 Der gik en uges tid…Den unge mand havde hældt brændevin på urterne, og virkningen udeblev ikke. Alt skete, som den gamle kone havde berettet det.

Livet levedes intenst og anderledes.

 Og så en skønne dag måtte han drage på Jelshøj efter ny forsyning. Han fandt planterne, også de hemmelige, hældte brændevin på, overholdt trækketiden og smagte, - og intet skete…..Han var godt nok usikker på de nøjagtige mål, for han havde ikke fået vejet urterne, da han hjembragte den mængde, den gamle kone havde givet ham. Det skulle jo gå lidt hurtigt, og det er vel egentlig meget menneskeligt.

Han hastede ned til Plejehjemmet, men ak, den gamle kone havde netop forladt denne Verden, og her stod han så rodløs og fortabt…

Moralen i denne sandfærdige beretning er:  Husk at  notere omhyggeligt ned, hvad du putter i din brændevin, for ellers kan du aldrig lave den samme drik igen !

 Se, det var et rigtigt eventyr.

_______________________________________

Julesnapsen 2005 er sikret

Efter en spændende og opslidende aften har Mårslet Brændevinslaug udvalgt  årets julesnaps.
 
Det blev en pragtfuld, smuk og bredt favnende snaps, som vil falde i alle Mårsletters smag.
 

Der var mange interessante snapse at vælge imellem, men der var bred enighed om, hvilken snaps, der skulle vinde.
 

 De heldige folk i Mårslet og omegn kan glæde sig til en typisk julesnaps, der har alle de gode egenskaber med, men den er ikke meget sød og tung i smagen, som man kan smage det nogle steder.
 
Julesnapsen gives fri torsdag den 24. november 2005 ved et storslået arrangement i SuperBrugsen i Mårslet, hvor der bliver udskænket smagsprøver.
 
 

Den stolte vinder er Hans-Ole Kaae, som har de bedste forudsætninger for at sammensætte en god snaps, thi han er Kryddermester udi Mårslet Brændevinslaug.

- Præsidenten
 

Efter det hårde arbejde, kunne der slappes af med Karens kogekunst...


Øvli, Erik B., Kurt


John J., Birgit, Øvli


Niels-Jørn, John J.


Finn, Kaj, Erik K., Niels-Jørn, John J.


Hugo, Gitte, Hans-Ole, Finn


John J., Birgit


Værtsparret, Karen og Hugo


Århus Stiftstidende 22. november 2005

_______________________________________

Mårslet sejrede...

Operachefen Jeppe Aastrup viste sig at være for stor en mundfuld for et ellers sejrsikkert Egå-hold.
 

Dygtigt har han arbejdet med Mårslets team, og da vores Verdenspremiere på Råbekoret løb af stabelen, var banen som blæst...Egå var bare helt væk, opgivende, uden kampgejst og tro på egne evner.

Dommer-duoen, Bente og Svend Aage Fisker Sørensen, havde en let opgave, og på traditionel vis, på en viis og vittig facon, kundgjorde Fisker Sørensen resultatet: 21 - 15,5 til Mårslet Brændevinslaug.

Egå var ellers blevet modtaget godt, da de endelig - uden GPS - var nået frem til Mårslet. Vi sang en varm velkomstsang om vore venner fra Egå, og det rørte dem dybt. De fulgte da også godt med i starten, men da Råbekoret havde lydt for første gang, var den sangerdyst afsluttet.

Mårslets store udstyrsnummer med moderen og datteren, der soignerede sig, gik rent ind, og den lille mand, som også var pæn og ren blev overdraget og resten af aftenen krammet af Egås oldermand, se bare billederne på hjemmesiden.

En tidligere oldermand glædede sig over, at Mårslets hold virkede som en fantastisk homogen gruppe, som nu virkelig har formået at bringe den fælles sangglæde over til kunst - op på et niveau over de glade amatørers. Smukt lød "Nu er jord og himmel stille" og "Nu falmer skoven".

Den ikke uvæsentlige bespisning havde vi fået lidt hjælp med fra Mesterslagteren Zacho fra Kridthøj i Højbjerg. Den mand ved alt om, hvad god mad er.

Visepræsidenten, John Johansen, udførte sin debutopgave med bravour. Det kan ellers være svært at efterfølge Jesper Laugsvæbner, som nu fungerer som Laugets fortræffelige fotograf. Nyd hans billedkunst på hjemmesiden her.

Økonomien i Lauget er ikke noget at tale om, for vi spiser og drikker for meget. ..Men hele aftenen med velkomstdrinks, sange, udstyr, gave til Egå, skipperlabskovs med rødbeder, sennep og purløg, øl, snaps, mere øl og dessert - alt var gratis for alle - Ikke en eneste gang måtte man til pungen. Tak til de få, der arbejder for de mange.

Og således sluttede en rigtig dejlig aften.

Niels-Jørn
Stolt Præsident
Mårslet Brændevinslaug

Her ser du billederne fra sangerdysten!

_______________________________________

Mange krydderposer - stort forarbejde

På besøg hos Svend og Else Marie i Ikast

Snart indleder vi sæsonen i Lauget med grundproduktionen af det kommende års krydderposer. Forud er der gået masser af arbejde med at indsamle, tørre og behandle de mange urter, der indgår i Laugets krydderposer.

Vores vestligste medlem, Svend Kristensen i Ikast, er en fantastisk ildsjæl, hvad hjælp til Lauget angår. Enten det nu drejer sig om at deltage 'ude i marken', eller om at dreje træmåleskeer eller om at samle og behandle urterne, er Svend og Else Marie utrættelige.

Svend bor tæt på et stort hedeområde, og herfra stammer de meste af den lyng, vi bruger i de forskellige krydderposer. Lyngen på heden er jo et økologisk produkt, da lyngen passer sig selv, helt uden menneskets indgriben. - Ja det vil sige: Indtil lyngen skal høstes, for så træder Svend i karakter.

Først indsamles lyngen og tørres udenfor på plastic på græsplænen, sådan her:

 
(c) Familien Kristensen, Ikast

Og sådan her:


(c) Familien Kristensen, Ikast

Når lyngen så er passende tør, har Svend en nærmest patenteret og lidt hemmelig metode, til at rispe de tørrede lyngblomster af, så mindst muligt af de grønne blade kommer med. Det ser sådan her ud:


(c) Familien Kristensen, Ikast

Og endelig kan lyngen så afvejes og pakkes i poser, der sættes på lager og venter på at Kryddermesteren blæser til pakning...


Gå tilbage til toppen af siden

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus