Sider fra den gamle scrapbog.
Juli - August - September 2005


Erantis  -  Foto ©  Kurt Søe 

Klik på billedet for at komme tilbage til oversigten i scrapbogen

_____________________________________________________
 

Til Høstmarked på Hjerl Hede

Hjerl Hede er et dejligt sted, som vi gerne besøger:
 
 

I weekenden den 26. - 27. august var det noget særligt, for der var en række kræmmere sat i stævne i en stor fold, og Mårslet Brændevinslaug var specielt inviteret.
 
 

Lørdag stod det ned i lange baner, og det hele var ved at sejle ned i Flyndersø. Alligevel holdt det barske hold hovedet koldt og stod strabadserne igennem til lukketid.

 
Kunder var der ikke mange af, men der var mange dejlige mennesker blandt kræmmerne, og vi havde nogle fornøjelige timer. Også personalet på heden var helt på toppen og var behjælpelige med alt.
 
Vi fik serveret helstegt pattegris til middag og kaffe og hjemmebagt kage om eftermiddagen.

 
Lørdagsholdet, Øvli, Jesper, Svend, Birgit og Niels-Jørn, vendte hjem - lidt forkomne. men fulde af gode indtryk.
 


 

Aner man en vis stolthed over Laugets formåen hos Præsidenten???

________________________________________________________________

Søndag gik det løs igen, med en ny flok på ikke mindre end 11 MBL'ere!

Men inden vi kom så langt, gjorde vi ophold hos Guldbageren i Frederiks og fik lidt velfortjent morgenmad.

Vejret var ganske smukt om søndagen - der faldt ikke en dråbe på Hjerl - bortset fra hvad der fandt vej til glassene af Hjerl Hede Høstbitter og Skumringssnaps.

Standen var bemandet m/k af både yngre og ældre - Ida havde vist en fin dag og var meget hjælpsom, både til at ekspedere og til at holde sækken, da vi samlede rønnebær ind til Hjerl Hede Bjesken, der jo sælges i Turistkiosken deroppe.

Svend fik pludselig en god idé: "Jamen er Hjerl ikke kendt for deres levendegørelse, der viser, hvordan man gør og gjorde tingene i gamle dage?" Vi kunne sagtens selv levendegøre, så Karen og Hugo begyndte at ordne de mange kilo rønnebær, vi netop havde samlet ind. Senere hjalp også Jytte til og sikkert også andre.

Niels-Jørn havde lørdag aftalt med skærsliberne, at de skulle slibe alle MBL's knive om søndagen. Det gjorde de så, mens Visepræsidenten arbejder med endnu en kvik replik, som det fremgår - eller er det Sangerdysten, han allerede tænker på???
De gode skærslibere var dog ikke voldsomt tørstige; men mennesket er jo som bekendt også det eneste pattedyr, der drikker dagen før det bliver tørstigt.

Tekst: Præsidenten & Kryddermesteren

Fotos: Jesper & Hans-Ole
© Mårslet Brændevinslaug 2005

_______________________________________

Der var engang....

Blade fra Mårslet Brændevinslaugs Krønike - VI

Denne beretning tager dig med ud mod vest, men først skal vi køre mod nord, nærmere bestemt næsten til Bjerringbro, hvor vejen viser af til den lille by, Hjermind.

Her vil du straks blive grebet af beundring ved synet af den smukke, gamle kirke, som er næsten lige så gammel, som kirken her i Mårslet.

Her ligger også Hjermind Præstegård, som i århundreder har været et kulturhistorisk kraftcenter for området, og det var her, at H. C. Andersen i 1859 gæstede Pastor Swane og hans familie. Besøget blev meget betydningsfuldt, for det var just her, at digteren på en rejse med diligencen skrev det berømte digt, ”Jylland mellem tvende have”.

Der er rejst en mindesten over begivenheden, og den står ved Hjermind Præstegård.

Digtet rummer smukke ord om Jylland, men også triste spådomme om hedelandskabet:

”Skynd dig blot om føje år, heden som en kornmark, ja, som en kornmark står”

Med disse ord i erindring drager vi stik vestpå over Viborg til Hjerl Hede, hvor vi desværre må konstatere, at mange af de frie hedearealer ikke længere er som for 20 år siden. Mægtige områder har fået lov at springe i skov, og det er meget trist. Og uansvarligt.

Brændevinsfolkene elsker heden, og mange af vore urter hentes her.

Købere af vore krydderposer vil genkende lyngblomster, pors o.s.v.

Det er lidt dyrt at komme ind, og derfor besluttede den kloge oldermand engang, at vi i stedet kunne hente vore urter ved nogle arealer tæt på, nærmere bestemt Hjelm Hede.

Det medførte en længere vandretur gennem en skov, og det blev en skæbnesvanger beslutning, som man stadig taler om…

Aldrig var vi kommet ind i skoven, før vi blev overfaldet af kæmpestore skovmyg.

Alle blev stukket, og går man med en kasse øl på skulderen, kan man ikke engang slå igen.

Da vi efter en 3-4 timer i skoven – sådan føltes det – endelig så en lysning, var stemningen nærmest euforisk, og endnu bedre blev det, da vi så, at brændevinsvenner fra Holstebro havde stillet en bil op, hvor der på ladet lå 30 kg stegte ål.

De mange medbragte madpakker var pludselig værdiløse, kun en enkelt lokal mand var interesseret, han spiste ikke ål, og han blev nærmest overdænget med madpakker.

Lidt diskret fortalte han senere, da vi havde spist, at det skyldtes, at han skulle identificere sin bedstemor, som om vinteren var gået gennem isen på Flyndersø, hvor ålene kom fra.

Og så havde han spist ål for sidste gang i sit liv…

Flyndersø var et eldorado, for af ålene lavede vore venner rulleål, og der blev også fanget helt, en laksefisk, som blev røget, og som er fantastisk.

I dag har skarven tømt Flyndersø for helt, og ålene er næsten også helt væk.

Kommer du til Hjerl Hede med det spændende frilandsmuseum, har du meget at glæde dig over. Brændevinsfolkene har haft mange gode timer sammen her, og specielt de mange børn har gennem tiderne haft mange spændende oplevelser. Et hit er selvfølgelig turene i hestevogn, den gamle købmandsforretning med masser af gamle bolcher og lakrids og snaps til 27 øre, men den var ikke til salg. Smør fra det gamle mejeri, som kommer fra Mandø, lugten af tjære fra værkstederne og de sjove optrin fra skolestuerne, hvor lokalbefolkningen leger skolebørn og den strenge lærer.

Vi kunne blive ved, men henleder i stedet opmærksomheden på turistkiosken, som havde en mangel før i tiden. Man kunne ikke købe krydderposer med Hjerl Hede Bjesk eller Hedepigens kys. Det kan man nu.

Hjerl Hede Bjesk kan kun købes på heden, og opskriften er en dyb hemmelighed, men den skulle være inspireret af en fyr, som hed Jens Langkniv, der var fredløs tater og røver og som boede i de dybe kalkminer i nærheden.

Men det er en helt anden historie, som du måske kommer til at høre om en anden gang.

I mellemtiden kan du prøve at finde vores sang om lyngen, børnene og heden på www.maarsletsnaps.dk …og det er ikke engang en historie…

- Præsidenten
_______________________________________
 

Indsamlingstur til Gjern Bakker

Den 24. august drog vi på den traditionelle indsamlingstur til Gjern, for at skaffe os nogle af de urter, vi behøver til sæsonens krydderposer.
Forinden var der opsamling ved Sabro Kro.

Pors skal der til...Oldermanden smiler over porsens fine kvalitet i år.

Også skatmesteren sanker ivrigt

Alle giver et nap med, store såvel som små...

Kryddermesteren fryder sig over de snart bugnende lagre...

Den plukkede pors bindes af Visepræsidenten, lige til at hænge op (porsen, ikke Visepræsidenten)

Smukke er de, disse porserakler

Tyttebær var her også

Og så skulle der gøres lidt ved sulten. Det blev efterhånden mørkt; men det var en lun aften

Tak for indsatsen!

Fotos fra turen: © Jesper Andersen

_______________________________________

Tur til Steno Museet for at se urtehaven - og for at tage os en tur til det ydre rum

Den 2. august drog vi en stor flok til Steno Museet i Universitetsparken i Århus, for at se den medicinhistoriske urtehave.

Under kyndig vejledning af museets Lisa Rasmussen, fik vi en grundig gennemgang af udvalgte urters betydning for vore forfædre, alt sammen krydret med de mange små anekdoter, der hører vil. Vi hører om signaturlæren og om de giftige planter og blev herunder advaret om, at hvis man trak en alrunerod op, der som bekendt kan ligne et menneske, ville den skrige så højt, at man straks faldt død om. Den eneste sikre metode er at væde planten med menstruationsblod, binde en sort hund fast til planten og gemme sig bag en busk. Når man hører skriget er roden oppe, og hunden ligger død ved siden af. Nogle mener endda at det er nødvendigt at spille på trompet, for ikke at høre skriget. Men hunde kan vel næppe spille på trompet?

I det hele taget var de 'giftige afdelinger' måske de mest spændende, netop fordi vi ikke selv normalt beskæftiger os så meget med den afdeling af floraen.

Dele af haven er i øvrigt opbygget på basis af Henrick Smids bog: En skøn lystig ny Urtegaardt fra 1577 (Find bogens forside under 'Litteratur' i rammen til venstre).


Ruth og Tage lytter koncentreret.  Foto © Niels-Jørn Hjermind

Efter rundgangen i haven, tog vi på en virtuel rumrejse i Planetariet med rumskibet Stella Aros. På meget populærvidenskabelig vis, fik vi forklaret en del om forholdene i rummet og om afstande og hastigheder. Vi hørte de 'Syngende Stjerner', hvor en dansker var ophavsmand til den metode, der bruges til at aflure stjernerne deres 'sang' - og vi var heldige at dumpe ned på Jorden igen og på vores egen tid.

Vi sluttede af med kaffe, kager fra bageren i Mårslet og fra Anders - samt en dram.

- Kryddermesteren

_______________________________________

Krabbegildet 2005 atter afholdt hos Gunnar i Fårvang

"En dejlig dag er slut.
 
Krabbegildet 2005 vil gå over i historien som et af de bedste.
 
Strålende sol, flotte krabber fra Pernilles Fiskefars, dejlige spændende øl.
Tak til Helle og Steen - også for den spændende forret med stegte spegesild og rosenkål og mange andre mystiske ting.
 
Gunnar og Bo Stavnsbo havde lavet et godt og gæstfrit arrangement, og over 60 glade gæster fra hele landet mødte glade op og gjorde krabbegildet til noget særligt.
 
Visepræsidenten fra Mårslet havde fabrikeret en hel lille sangbog, som viste sig at være en god ide.
 
Køgemesteren Kaj kogte for 18.år i træk krabbekløer. - Og jeg skal hilse og sige, at nu har han lært det.
 
Tak for en dejlig dag - vi ses til Krabbegilde igen næste år !

Hjermind, præsident"

Se et billedshow fra dagen ved at klikke her.

Ser du blot en ramme med et rødt kryds, vent da på at alle billederne hentes ned. Start showet ved at klikke på den grønne startknap.
Brug i det hele taget navigationsknapperne for oven. Afslut showet med den røde knap med det hvide kryds.

Se nogle andre billeder fra Krabbegildet ved at klikke her.

_______________________________________

DER VAR ENGANG....

Blade fra Mårslet Brændevinslaugs Krønike - V
 

Hvis du en aftenstund kommer forbi, hvor brændevinsfolkene holder deres hemmelige møder, vil du vanskeligt kunne undgå at høre deres sangglæde. To gange i timen gjalder deres stemmer, og de oppiskes ideligt af deres lille, vævre visepræsident til at præstere det ypperste.

Og skønt lyder det sikkert for nogle, og der trænes og gøres ved i det omfang visepræsidenten har tid, thi den er ikke ubegrænset al den stund, at han også skal passe hustru, børn og badminton i sportsforeningen - og sikkert meget mere.

En gang hvert år dyster man mod brændevinsfolkene fra Egåens sumpede egne nord for Århus. På grund af de mange giftige dampe fra Egåens vande påvirkes deres indvånere, og det går ikke upåagtet hen. De stakkels mennesker forekommer både besynderlige og ikke helt med, men vi fra Mårslet lader os ikke mærke af deres specielle udseende og klædedragt. Man har vel pli.

De fleste af os gik i samme klasse som børn, og vi husker endnu lærernes glæde over at skulle undervise så kloge og smukke børn !

Derfor ville skolen også lære os alt, hvad der var sat på tryk, og efter mange års terperi stod vi en dag og var klar til at tage ud i livet. Den gamle inspektør gav os nogle få råd med på vejen, og han lagde i særlig grad vægt på at advare os mod de farlige, sumpede egne nord for Århus…Som han sagde: ”Folk går i simple klæder og lugter ikke godt, - om de er meget smukke ? ak nej, det er de not…”

 Ordene sad som mejslede ind i kroppen på os, og uden frygt var vi ikke, da den første sangerdyst skulle finde sted i Mårslet. Uden at vide hvorfor, havde vi udfordret netop disse mennesker til kappestrid udi sangens kunster. Og første indtryk var ildevarslende:

Vi havde netop sunget om, at her i Mårslet, der sker der ik` en ski…vi vandrer ned til åen, hver aften, vi har fri, der står vi så og snakker om liv og død og dram, men ellers sker der ingenting, - og det er da en skam…Pludselig kunne vi høre hestene vrinske og de store hunde begynde at gø, da noget tungt bevægede sig i landskabet: En kæmpe flok af bønder fra Egådalens sump - i spidsen går der én, han er drukken, skæv og plump, den livligste af dem, deres Oldermand, og det er hans ret at jage frit i Egådalens land. Det hænder, at han snupper en lækker, lille steg, men så er det i banko - helt uden munter leg…Er unge pi`r på skødet, og har de sultent blik, - så er det oldebørn, der er ude efter slik…..

Aftenen var forrygende og er blevet gentaget igen og igen. Vi har vundet sikkert hver gang, men på deres hjemmebane bestikker de dommeren, så derfor står der ikke Mårslet Brændevinslaug på pokalen hver gang, der har været dyst.

Mange minder presser sig på fra de begivenhedsrige aftener, men hemmeligheder er hemmelige, og derfor kan vi kun give dig et simpelt indblik i forløbene, - som da visepræsidenten ikke nåede frem til sit mål i tide, hvilket kunne ses på hans bukser. Han blev med vold holdt tilbage af folk, som senere ulidelig smukt sang om ”Bjørnen vågner”, så selv DRs legendariske Fisker-Sørensen måtte indrømme, at aldrig havde han hørt noget så smukt.

Snart er der sangerdyst igen i Mårslet, og atter vil de smukke sange, de grimme sange, de frække sange, drikkeviserne, remserne og de impulsive udgydelser vælte frem i et overflødighedshorn af smuk kunst. Men det oplever du ikke, det er kun for brændevinsfolkene, og dem kan ikke alle og enhver blive en af.

Men du kan gå ind på vores nymodens hjemmeside, www.maarsletsnaps.dk – se under Om foreningen, og du kan der få lov at se vores slagsang - og den om Folkene fra Egåen, landet mod nord.

Og det er en rigtig historie…

_______________________________________


Gå tilbage til toppen af siden

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus

Maarslet Braendevinslaug
Mårslet Brændevinslaug
braendevin kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus
bjesk bjaesk bitter
dram broendum svendborg
alkohol ethanol
finsprit julesnaps
essens kryddersnaps
snaps snapseurter
akvavit spiritus